Diervriendelijk toerisme

Op vakantie in Thailand een ritje op de rug van een olifant maken? Met koala’s knuffelen? Op de foto met een tijger of een leeuw? Een orka bekijken in een veel te klein aquarium? De meeste mensen voelen inmiddels wel aan dat dit niet deugt. Maar soms is het lastiger om uit te vinden of jouw vakantieactiviteit schadelijk is voor dieren. Op deze pagina geven we je graag tips die je hierbij op weg helpen.

Diervriendelijk toerisme

Verdiep je in de organisatie of attractie

Het is belangrijk om te weten bij wat voor organisatie je iets boekt of welke attractie je bezoekt. Is een organisatie bijvoorbeeld gecertificeerd en werken ze op een ethische manier? En zijn de dieren goed verzorgd en beschermd?

Doe goed onderzoek naar de organisatie of attractie. Vragen die je hierbij zou kunnen stellen aan de aanbieder van een activiteit met dieren zijn:

  • Wat is het doel van deze attractie?
  • Hoe wordt er gezorgd dat dieren een goed leven hebben en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen?
  • Hoe wordt er gezorgd dat dieren gezond blijven?
  • Wat is het effect van de activiteit op de lokale bevolking en andere mensen?
  • Hoe wordt er rekening gehouden met de natuurlijke omgeving?
  • Hoe wordt er in de toekomst voor de veiligheid van de dieren gezorgd?

Meld dierenmishandeling bij politie

Kom je onderweg dierenleed tegen en wil je hier iets tegen doen? Maak dan foto's of video-opnamen van de gebeurtenissen en laat deze zien aan de lokale politie en/of meld het bij de ambassade. Misstanden kun je ook doorgeven via Dierenleed in het buitenland melden van Stichting AAP.

Contact met dieren

Entertainment

Overig

Positieve kanten van toerisme

We noemen in dit artikel een boel dingen die níet zo leuk zijn voor dieren, maar gelukkig heeft toerisme ook positieve kanten! Zo kun je als toerist met jouw keuzes ook een bijdrage leveren aan positieve verandering, bijvoorbeeld op het gebied van welzijn en conservaties.

In veel armere landen botsen dierenwelzijn en conservatie met de belangen van de lokale bevolking. Zo vernielen olifanten gewassen en vallen haaien mensen aan. Door te kiezen voor duurzame vormen van toerisme kan worden aangetoond dat zulke dieren levend meer waard zijn dan dood en dat kan de lokale bevolking gebruiken om zijn inkomen veilig te stellen, bijvoorbeeld walvissen spotten in plaats van bejagen. Door als toerist bewust te kiezen waar je je geld aan uitgeeft, kun je hierin sturen.

Bovendien kunnen grote aantallen toeristen zorgen voor druk om bepaalde activiteiten te stoppen of aan te passen, of bijvoorbeeld zorgen voor een stimulans voor overheden om meer nationale parken of natuurreservaten te maken. Geld is een machtig middel, dus wees alert op waar je het aan uitgeeft.

Voor dieren in de zomer

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte.

Lees onze zomertips