Beter consumeren

Diervriendelijk consumeren

Als consument heb je een belangrijke stem. Met jouw hulp bannen we de plofkippen uit de supermarkt en laten we koeien in de wei grazen. Kies voor diervriendelijkere producten om het leven van miljoenen dieren te verbeteren!

Beter Leven keurmerk

Veel mensen willen vlees eten en er niet veel voor betalen. Zolang die vraag er is, blijven supermarkten vlees aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs. De dieren betalen de rekening met een ellendig leven. Slechts 5% van de jaarlijks meer dan 450 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderijen leeft in diervriendelijkere systemen zoals de biologische veehouderij. De Dierenbescherming wil ook iets doen voor de overige 95% van de dieren die onder slechte omstandigheden leven. Het Beter Leven keurmerk stimuleert veehouders, slachterijen en supermarkten om deze dieren een beter leven te geven. Hoe meer verbeteringen ze aanbrengen, hoe meer sterren hun product krijgt, waarmee het bedrijfsleven zich positief in de markt kan onderscheiden. Het Beter Leven keurmerk is een sterrensysteem, waarbij geldt: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Ga je boodschappen doen, let dan in de supermarkt op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming op de verpakking.

Dagje zonder vlees

Zet jezelf een diervriendelijke maaltijd voor en eet één dag per week (of vaker) geen vlees. Steeds meer mensen ontdekken dat je gezond en heerlijk vegetarisch kunt eten. Het assortiment aan vleesvervangers in de winkels wordt steeds groter en restaurants zetten vaker vegetarische gerechten op de kaart. Meer informatie over vleesloos eten vind je bijvoorbeeld op de site van de Flexitarier.

Eieren

In de Nederlandse supermarkt vind je alleen nog scharrel- of biologische verse eieren. Toch worden miljoenen legbatterijeieren gebruikt in producten als cake, mayonaise en koekjes. Als je kiest voor producten met het Beter Leven keurmerk of biologische producten, weet je in ieder geval dat je een verantwoord eitje eet.

Koe in de wei

Op 1 april 2015 werd de melkquotering stopgezet. De verwachting is dat boeren meer koeien gaan houden, die nog meer melk moeten produceren. Hierdoor dreigen koeien permanent in de stal te verdwijnen. Jij kunt helpen om koeien in de wei te houden door te kiezen voor zuivel van koeien die weidegang hebben gehad. Met een weidezegel op de verpakking weet je zeker dat de koeien minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei hebben gestaan. Bij 1 ster zuivel en biologische producten heb je die garantie vanzelfsprekend ook.