Leo blafte non-stop en cirkelde nerveus

De buren klaagden steen en been. Hond Leo, kruising Italiaanse windhond, blafte onophoudelijk en zorgde voor onrust in de flat.

Leo blafte non-stop en cirkelde nerveus

Op het balkon, op de lange galerij, op straat en bij de aanwezigheid van andere honden. Daarnaast liep Leo continu rondjes als hij iets hoorde, waarbij hij soms omviel. Een kraak, een stem, het geluid van de telefoon: alles overprikkelde hem onmiddellijk. Karla haalde Leo ruim een jaar eerder in huis en hield direct van hem, ondanks zijn opvallende gedrag. Hij had dan ook de eerste 1,5 jaar van zijn leven in een kast opgesloten gezeten en verdiende een beter leven.

"Leo is binnen zo ontzettend lief en gezellig!" -Karla


Karla zette Leo op nummer één, ze gaf hem direct veel aandacht en liefde. “Hij is binnen zo ontzettend lief en gezellig, als hij enthousiast is kan hij zelfs dansen, echt een paradepaardje! Buitenshuis ging het alleen steeds mis.” Een hondengedragsdeskundige probeerde te helpen en adviseerde om Leo meer met zijn neus te laten werken en met koekjes te oefenen. Leo bleef echter gefixeerd op zicht. Ook valeriaanpoeder, voor wat rust in de kop, maakte geen enkel verschil. Karla werd wanhopig en vroeg verschillende mensen om advies, maar kreeg alleen maar tegenstrijdigheden te horen. Ze wilde goéd advies, maar naar wie moest ze nu luisteren? “Ik keek er elke keer tegenop om met Leo naar buiten te moeten… en ik vond het zo erg dat iedereen steeds boos op me werd.”

Veel wandelen

Karla kampt met een lichamelijke beperking, maar korte wandelingetjes gaan haar goed af. Met haar vorige hondje wandelde ze ook dagelijks waar ze veel sociaal contact aan overhield. Dat is iets wat belangrijk voor haar is. Met Leo gaat Karla dagelijks zo’n 8 keer naar buiten, omdat hij vaak moet plassen (de dierenarts heeft de reden daarvan niet gevonden). Van haar sociale contacten buiten bleef weinig over en dat maakte haar wereld kleiner. En toch zou ze Leo nooit opgeven. Karla sliep zelfs bij Leo in de woonkamer, omdat hij ook ’s nachts steeds moest worden uitgelaten.


Leo was soms zo nerveus dat hij maar bleef cirkelen. Daarbij viel hij soms ook om.

Hulp zoeken

Vanwege haar beperking, komt hulpverlener Suze regelmatig bij Karla langs. Suze besloot contact op te nemen met onze Helpdesk Hulpverleners voor het bedenken van een oplossing. De hulpvraag werd uitgezet bij onze coördinator preventie die professionele hondentrainers (collega’s) Myrna en Jenny inzette om het gedrag van Leo te analyseren en een trainingsprogramma op te zetten.

Praktische tips en gedragsveranderende trainingen

Het duo gaf een groot aantal praktische tips, zoals het aanschaffen van een draagbaar uitklapkrukje. Zo kan Karla af en toe even rusten en Leo wat langer wandelen. Omdat het maken van lange wandelingen behoorlijk wat moeite kost, heeft onze coördinator preventie ook dierenbuddy Suzan ingezet die nu de langere wandelingen op zich neemt. Daarnaast hielp Myrna, Karla en Leo met het veranderen van gedragspatronen. Zo werd Leo nerveus van voorspelbare handelingen, zoals het aantrekken van een jas. Karla trekt haar jas nu aan in de gang in plaats van in de woonkamer. En als er andere honden langslopen laat Karla Leo zitten, dat maakt hem rustiger. Vooral als ze hem een teken geeft stil te blijven.

Omdat Leo er geestelijk slecht aan toe was (door zijn nare start), begeleidde ook Jenny hem intensief en behandelde ze hem met homeopathische gedragsmedicatie (Jenny is hierin gespecialiseerd). Dat is niet iets wat we standaard bij alle honden inzetten, maar voor Leo was het een fijne optie. Bij sommige honden is het starten van gedragstherapie bijna onmogelijk, omdat er te heftige processen in het lichaam van de hond spelen die de boventoon voeren. In het geval van Leo riep het voorschrijven van reguliere medicatie te veel vragen op. Het gaat vaak om vrij zware middelen die bepaalde bijwerkingen kunnen hebben die Leo niet ten goede zouden komen. Het paste zodoende niet goed bij zijn trainingsprogramma. Er werd daarom bewust gekozen voor homeopathische middelen om de scherpe randjes van Leo’s heftige gedrag af te halen.
Dit en alle andere tips hebben het leven van Leo en zijn baasje enorm veranderd.

“Ik heb er weer plezier in”

Jenny en Myrna’s trainingsprogramma heeft aanzienlijk geholpen. “Ik heb er gewoon weer plezier in om naar buiten te gaan. We blijven alle tips en lessen oefenen en het gaat écht de goede kant op. Leo wordt steeds rustiger, luistert een stuk beter en maakt meer contact. Ik geef hem veel aandacht. Hij reageert zelfs niet meer op alle honden die hij tegenkomt”, vertelt Karla opgelucht. Dierenbuddy Suzan had wat tijd nodig om Leo te leren kennen, maar ook dat gaat nu goed. Vooral met Karla’s oefentips voor Leo. “Leo wist eerst niet zo goed wat hij met haar aan moest en wie zij was, maar nu luistert hij ook steeds beter naar haar.”


Het gaat een stuk beter met Leo en daardoor ook met Karla.

“De Dierenbescherming is 100% top!”

Karla is de Dierenbescherming dankbaar. “Ik was me er niet van bewust dat de Dierenbescherming op zo’n breed vlak dieren én mensen helpt. Jullie hebben me zo enorm geholpen! Niet alleen met Leo gaat het goed. Ik voelde me gehoord en kreeg het gevoel dat ik er niet alleen voorstond. Ik ben de Dierenbescherming ontzettend dankbaar en iedereen mag dat weten!”

Voor hulp aan dier én mens

Zit jij, een familielid of kennis met een huisdiergerelateerd probleem waarbij hulp nodig is, omdat het 'zelf' niet opgelost kan worden? Dan helpen we je graag met het zoeken naar een oplossing.

Meer verhalen