Een doodzieke kater en geen geld voor een waardig einde

Mevrouw H. kon nachtenlang niet slapen. Ze was ten einde raad toen ze na een uitputtende zoektocht naar oplossingen bij onze coördinator Maatschappelijke Dierenhulp terechtkwam. Thuis wachtte een doodzieke kater van 19 jaar: Sylvester Stallone. Hij was op sterven na dood, had veel pijn en liet alles lopen. Het meest humane was om hem te laten inslapen. Omdat ze moest rondkomen van nog geen 30 euro per week was er geen geld voor vervoer en al helemaal niet voor euthanasie.

Door: Inez Bruinsma Redacteur Online

Een doodzieke kater en geen geld voor een waardig einde

19 jaar lief en leed

Sylvester en zijn baasje waren zijn hele 19- jarige leven onafscheidelijk geweest. In bijna 20 jaar kan er in een mensenleven een heleboel gebeuren en mevrouw H. had het in deze periode niet makkelijk gehad. Niet alleen was ze gek op de (in zijn hoogtijdagen) zo vrolijke en ondeugende knuffelkater, ze had ook hele mooie momenten en een boel ellende met hem meegemaakt. De trouwe kat was vaak haar lichtpuntje in de duisternis geweest: een goede vriend die troost bracht en waar ze op kon rekenen. Nadat ze haar huis was kwijtgeraakt en zelfs een periode dakloos was geweest, en na het overlijden van haar man en later (onlangs nog) haar moeder, werd Sylvester steeds belangrijker. ''Syllie heeft me door dik en dun gesteund. Hij kende mijn moeder en partner.'' Nu was hij de laatste levende herinnering aan hen waar ze afscheid van moest nemen.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn dier in te laten slapen?

OVer afscheid nemen

Sylvester

Sylvester weigerde om uit zichzelf dood te gaan. Dat klinkt morbide, maar zijn kleine lijfje was gebroken en het enige dat hem nog restte was een uitzichtloos lijden. De oude kater bleef krampachtig aan het leven vasthouden. Hij was al een paar keer op afschuwelijke wijze van de trap gevallen, liep zwalkend (hij kon bijna niet meer op zijn pootjes staan) was graatmager en liet alles lopen. Hij zag er niet uit, zijn leven hing aan een zijden draadje en hij bleef maar vechten: bijna alsof hij zijn baasje, dat al zoveel had verloren, onder geen beding alleen wilde achterlaten. Voor mevrouw H. erg belastend, want zij kon Sylvesters doodsstrijd bijna niet meer aanzien. ''Toe maar. Ga maar. Je mag gaan. Ik gun je een vredig einde.'' Maar Sylvester ging niet.

Mevrouw H. vraagt om hulp

Omdat de situatie Sylvester onmiddellijke interventie vereiste, trok mevrouw H. via allerlei kanalen aan de bel. Van de dierenartsen die ze benaderde kreeg ze te horen dat ze haar niet konden helpen, omdat ze geen geld had.* ''Als ik wel geld zou hebben, zou ik er toch niet kunnen komen omdat ik geen vervoer of geld voor het OV heb.'' Bovendien zou een treinrit voor de doodzieke Sylvester veel stress betekenen. Na een lange, frustrerende zoektocht die op niets uitliep, kwam een hevig geëmotioneerde mevrouw H. bij onze Afdeling Maatschappelijke Dierenhulp terecht. Via deze weg hebben we een dierenarts aan huis kunnen regelen om Sylvester op een dierwaardige manier op weg te helpen met zijn laatste reis.

Mevrouw H. heeft rustig afscheid kunnen nemen. ''Het ging mooi zo'', vond ze, opgelucht dat hij niet meer hoefde te lijden. Aan het einde had Sylvester weinig nodig om rust te vinden.

Hulp nodig? Trek aan de bel!

De Dierenbescherming kan huisdiereigenaren helpen of begeleiden wanneer zij problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdieren. Soms dreigen situaties (onbedoeld) uit de hand te lopen en dan is extra ondersteuning of iemand die met je meedenkt fijn. De afdeling Maatschappelijke dierenhulp helpt graag met het bedenken en doorvoeren van oplossingen.

*De Dierenbescherming heeft goede ervaringen met uiterst behulpzame dierenartsen. Helaas had mevrouw H. de pech niet gehoord te worden door de artsen waar zij aan de bel trok.

*Omwille van de privacy van het baasje is er in dit artikel een foto gebruikt van een andere kat.

Heb je hulp nodig? Neem contact op en we bekijken samen de mogelijkheden.

Voor maatschappelijke dierenhulp

De Dierenbescherming kan huisdiereigenaren helpen wanneer zij problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdieren. Soms dreigen situaties onbedoeld uit de hand te lopen en dan helpen wij graag met het bedenken van oplossingen. Help jij mee om projecten als deze te ondersteunen?

Lees meer over deze hulp